Ομιλία στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ : «Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα. Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε όλοι μαζί»

2o-synedrio

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 2ο συνέδριό μας είναι ιστορικό. Είμαστε το μόνο κόμμα της Αριστεράς στην καρδιά της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης που είμαστε στην Κυβέρνηση στις πιο δύσκολες ίσως στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα μας μεταπολεμικά και σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον.Και σ’ αυτές τις ιστορικές προκλήσεις πρέπει να απαντήσουμε, υπερβαίνοντας συχνά τους εαυτούς μας, ατομικά και συλλογικά.

Μέχρι πριν είκοσι μήνες, και για πολλά χρόνια, οι περισσότεροι και οι περισσότερες ανατραφήκαμε μέσα στην Αριστερά των αγώνων, των διωγμών αλλά και της ήττας, στην Αριστερά που προτιμούσε να ομφαλοσκοπεί και να αναστοχάζεται διαρκώς. Ήρθε ο καιρός, συντρόφισσες και σύντροφοι, να ζήσουμε και να γίνουμε η Αριστερά της δράσης,η Αριστερά της λύσης των προβλημάτων, η Αριστερά της νίκης.

Σαφέστατα δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε γενικώς και αορίστως αισιόδοξοι. Το συνέδριό μας δεν πρέπει να εκφυλιστεί ούτε σε μια αυτάρεσκη αυτοεπιβράβευση για τη μέχρι σήμερα πορεία μας, ούτε όμως και σε μια μικρόψυχη ρητορική απογοήτευσης και παραίτησης.

Κυρίως το βασικότερο απ’ όλα θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα : Τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα;

Έχουμε προχωρήσει, ενάμιση χρόνο πριν, σε μία αναγκαστική παράκαμψη της ιστορικής μας πορείας, η οποία αποτυπώθηκε στη συμφωνία που υπογράψαμε και υλοποιούμε. Μια συμφωνία ελιγμό, και όχι στρατηγικού χαρακτήρα ήττα. Κι όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, το αν η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού θα αποδειχθεί απλώς μία παράκαμψη ή αν θα μας εκτρέψει για πάντα από το δρόμο μας και θα ματαιώσει τον προορισμό μας, δεν εξαρτάται τόσο από τον εντός και εκτός των συνόρων αντίπαλο, αλλά κυρίως από μας.

Στις περσινές εκλογές, που έγιναν μετά το συμβιβασμό του καλοκαιριού, μιλήσαμε στους πολίτες για τέσσερα πράγματα :

  • 1ον. Ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια εντός του πλαισίου της συμφωνίας, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους και να αναδιανείμουμε τα βάρη που προκύπτουν από την εφαρμογή της.
  • 2ον. Ότι θα εφαρμόσουμε, εκτός των δεσμεύσεων της συμφωνίας, και το δικό μας «παράλληλο» πρόγραμμα σε όλους τους τομείς.
  • 3ον. Ότι στο δίπολο «παλιό-νέο», εμείς θέλουμε να συγκρουστούμε με ό,τι εκπροσωπεί το παλιό και να αποτελέσουμε το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από πάσης φύσεως συμφέροντα, αλλά και τις κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.
  • 4ον. Ότι θα χτυπήσουμε τη διαφθορά και την διαπλοκή όπου και αν την ανακαλύπτουμε. Ότι έφαγαν έφαγαν.

Και στα τέσσερα, είναι αλήθεια ότι έχουμε κάνει ήδη σημαντικές προσπάθειες με καλά αποτελέσματα. Ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα, με μεγαλύτερη συνοχή και συντονισμό μεταξύ τους.

Οι προγραμματικές αιχμές που θα διαμορφώσουμε πρέπει να απαντάνε στα σημαντικότερα κοινωνικά αιτήματα και ανάγκες. Είναι δικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η Αριστερά δεν θα γίνει ο διάττων αστέρας της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά θα εδραιωθεί ως η πολιτική εκείνη δύναμη που θα βάλει ηγεμονικά τη σφραγίδα της στις μελλοντικές εξελίξεις.

Μεταξύ των βασικών μεσοπρόθεσμων στόχων, θα ήθελα να σταθώ σε δύο :

Πρώτον, και σημαντικότερο, στην πραγματοποίηση μεγάλων θεσμικών τομών που θα βαθαίνουν τη δημοκρατία, θα ευνοούν την κοινωνική ενεργοποίηση και θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική.

Το αίτημα για «πραγματική δημοκρατία» που κυριάρχησε το 2011 στις πλατείες, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, δεν ήταν τυχαίο.

Η δημοκρατία είναι άλλωστε από τα βασικά ταυτοτικά στοιχεία που αναγνωρίζουν οι πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια τομή είναι η πρωτοβουλία μας για καθιέρωση της απλής αναλογικής, κόντρα σε όλους, γι’ αυτό και η απήχηση που είχε ήταν θετικότατη.

Στην ίδια κατεύθυνση, έχουμε ήδη ξεκινήσει το μεγάλο βήμα της συνταγματικής αναθεώρησης.  Αλλά και άλλες, επιμέρους μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή λόγου χάρη που προχωράμε στο Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση του να «ριζώσει» η Αριστερά. Για παράδειγμα, θα προχωρήσουμε, ακόμα και σε ρήξη με διάφορους «παράγοντες» της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στους Δήμους και τις Περιφέρειες, στην εισαγωγή θεσμών ουσιαστικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, στην πραγματική διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να θέσουμε τη δική μας σφραγίδα σε έναν κατεξοχήν λαϊκό θεσμό; Ή θα περιοριστούμε σε μικροδιευθετήσεις, στο όνομα του να μη «σπάσουμε αυγά»;

Δεύτερον, στην ορατή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται συνήθως, η γραφειοκρατία δεν είναι τεχνικό, αλλά εξόχως πολιτικό πρόβλημα και με σαφή ταξική διάσταση. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών μπορεί να μην φαίνεται τόσο επαναστατική πράξη, είναι όμως γιατί αποτελεί την «επανάσταση του αυτονόητου».

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα κλείσω με μία σκέψη.

Κάνουμε αυτή τη στιγμή το συνέδριό μας εν θερμώ, μέσα στη φωτιά της μάχης. Ένα συνέδριο που το παρακολουθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και – σας διαβεβαιώνω – ότι μας παρακολουθεί με ανάμεικτα ενδεχομένως συναισθήματα, αλλά κυρίως με προσμονή. Αυτή την κοινωνία έχουμε ιστορικό χρέος που ξεπερνάει τη γενιά μας και τη χώρα μας, να μην τη διαψεύσουμε.

Περισσότερο από την αναγκαστική υποχώρηση του περασμένου καλοκαιριού, περισσότερο από τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που αναγκαζόμαστε να παίρνουμε καθημερινά σε όποια θέση μας έταξε το κόμμα μας, υπάρχει ένα πράγμα που δεν θα μας συγχωρέσουν οι πολίτες που εξακολουθούν να προσβλέπουν σε μας και να ονειρεύονται : Να τους αφήσουμε ξεκρέμαστους, να αφήσουμε τον πόλεμο στη μέση και να αφήσουμε χώρο στην πιο αντιδραστική παλινόρθωση.

Ο Marx στην αντιπαράθεση του με τον Feuerbach είπε : Οι φιλόσοφοι απλά ερμηνεύουν τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Όμως το θέμα είναι να τον αλλάξουμε. Γι αυτό λοιπόν δεν θα παραδώσουμε αμαχητί τα όπλα, δεν θα ζήσουμε τη δική μας Βάρκιζα. Θα πολεμήσουμε, και θα νικήσουμε όλοι μαζί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s